Bu yazımızda, bitki çaylarının en popüleri, hem diyet yapanların hem de biz diyetisyenlerin vazgeçilmezi olan yeşil çayın faydalarından bahsedeceğiz.Yeşil çay, siyah çayda da olduğu gibi, asya kökenli ‘Camellia Sinensis’ bitkisinin yapraklarından elde edilmektedir. Siyah çaydan farkı ise yaprakların toplanma ve işlenme şeklinin süresi ile ilgilidir.
Yeşil çay antioksidan bakımından oldukça zengindir. İçerisinde bulunan flavonol ve kateşin gibi antioksidanlar kanser hücreleriyle savaşarak serbest radikallerin vücuttan atılmasını sağlar ve DNA hasarı , kan pıhtılaşması, kanser gibi hastalıklardan korumaya yardımcı olur. Yapılan bir çalışmada yeşil çay içenler, içmeyenlerle karşılaştırıldığında, içenlerin meme kanseri risklerinin daha düşük olduğu görülmüştür.
Yeşil çay yüksek C vitamini içermektedir, bu sayede gribal ve antiviral enfeksiyonlara iyi gelir, bağışıklığın korunmasına yardımcı olur.
Yeşil çayın içerisinde bulunan ‘epi-gallo-kateşin-3-gallat’ olarak isimlendirilen biyolojik öğe, metabolizmayı ve yağ yakım hızını arttırarak zayıflamaya yardımcı olur. Yapılan çalışmalarda, yeşil çay ile alınan kateşinin, sindirim sisteminde enzimlerin aktivitesini yavaşlattığı ve kalorilerin bağırsaklar tarafından emilimini azaltarak, kilo kaybını arttırabileceği belirtilmektedir.
Çalışmalar, yeşil çay içerisindeki kateşinin kolesterolü azaltıcı etki gösterdiğini, kan basıncının düzenlediğini ve damar tıkanıklıklarını önlediğini söylemektedir.
• MS, Parkinson ve Alzheimer gibi nörolojik rahatsızların ilerlemesini yavaşlatmaktadır.
• Diş ve diş eti rahatsızlıklarını önlemektedir.
• Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
• Cilt sağlığı için yararlıdır.
Faydalarını saymakla bitiremediğimiz yeşil çayın fazlası da olası yan etkiler gösterebilmektedir. Kullanım miktarı önemlidir. Önerilen miktar ise günde 2-3 kupa yeşil çay veya 100-750 mg./yeşil çay ekstresi şeklindedir.