Günlük hayatımızda sürekli değişken ve hızlı bir akış içerisinde çok farklı alanlarda var olmaya çalışıyoruz. Bu dinamik değişkenliğe verdiğimiz stres tepkileriyle de aslında gün boyu başa çıkmaya çalışıyoruz. Zaman zaman bu stres baş edemediğimiz bir düzeye gelerek çeşitli problemler yaşamamıza neden olabilir. Bu anlamda hayatın getirdiği can sıkıcı rutinler arasında nefes alacak bir alan yaratmanın önemi gün geçtikçe artıyor. Şimdi bu bağlamda büyük fayda sağlayan sanat terapisi konusu ele alıyor olacağız.
Sanat Terapisi Nedir?
Sanatın ve yaratıcı ifadenin insan anlayışı ve iletişimi üzerindeki güçlü etkisi inkar edilemez bir gerçek. Zaman zaman bir müzik parçasının veya bir resmin bir türlü ifade edemediğimiz bir düşünceyi veya duyguyu bir çırpıda yansıttığını fark ederiz. Sanat terapisi de fiziksel, duygusal veya bilişsel zorluklar yaşayan bireylere kendini ifade etmeleri adına yeni yollar sağlar.
Sanat terapisi, bireyin çeşitli sanatsal faaliyetlerde bulunarak düşünce ve duygularına dair farkındalık geliştirmesine ve bunları sağlıklı bir şekilde ifade etmesine olanak tanır.
Sanat Terapisinin Etkileri
Sanatın herhangi bir türünü deneyimleyen bireyler duygularını ifade etmek için kendilerine güvenli bir alan sağlamış olurlar. Bu sağlıklı alan sayesinde kendilerini keşif sürecine katılan bireyler yaşamları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olabilirler. Daha ötesi, sanat aktiviteleri başlı başına keyif vericidir.
Sanat terapisi seansında boyama, oymacılık, karalama, heykel, kil çalışmaları, çizim ve kolaj gibi pek çok farklı egzersiz kullanılabilir.
Bu alıştırmalar sanat terapistinin eşliğinde gerçekleşir. Ortaya çıkan filtrelenmemiş tepkiler bireyin metal refahını ve sağlığını destekler.
Bunların yanı sıra uygulamacılar sanat terapisinin bireylerde; sorun çözme, sosyal beceriler, stresle başa çıkma, kendini kontrol etme gibi becerilerin de gelişmesinde yardımcı olabileceğini söylüyorlar.
Sanat Terapisi Kimler İçin Uygundur?
Sanat terapisi yaşam refahını artırmak isteyen her yaştan bireye uygundur. Sanat terapisi uygulamalarını bire bir seanslara, grup terapisine, çift ve aile danışmanlığına dahil etmek de mümkün. Kaygı, yeme bozuklukları, depresif duygular yaşayan veya hayatın getirdiği zorluklarla daha sağlıklı şekilde başa çıkmak isteyen bireyler sanat terapisinden fayda sağlayabilir. Bunun yanı sıra travmatik deneyimler, otizm, demans ve kronik ağrı gibi belirli sorunlarla yaşayan kişilere de yarar sağladığı gözlemlenmiştir.
Sanat terapisinden yalnızca belirli bir problem deneyimleyen kişiler değil; duygularıyla temasa geçmek günlük hayatında yaşam kalitesini artırmak isteyen her birey faydalanabilir.