Karaciğerin vücudumuzun en büyük organı ve 500 den fazla görevi olduğunu biliyor muydunuz? Yüzlerce görevi olan karaciğer metabolik işlevlerin en önemli kısmını oluştur. Bununla birlikte hasar gördüğünde veya çıkarıldığında kendini yenileyen ve büyüyen tek organımızdır. Hadi karaciğerimizin özelliklerini biraz daha aydınlatalım!
Karaciğerin Görevleri
İlaç ve alkol gibi toksik maddelerin kandan uzaklaştırılması, kanın depo edilmesi ve sistematik dolaşıma geçmesi, sindirime yardımcı olan safra oluşumu ve safra tuzlarının yapımı, kan glukoz seviyesinin düzenlenmesi, plazma proteinlerinin yapımı, yağların taşınabilir şekle gelmesi gibi karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasındaki işlevleri, vitamin - minerallerin depolanması ve aktivasyonu, D vitamininin aktif forma dönüşümü karaciğerin vücuttaki işlevlerinden yalnızca birkaçıdır.
Bu Belirtiler Varsa Karaciğer Hastalığı İhtimalini Değerlendirmelisiniz!
Sarılık
Yağlı gaita (yağlı dışkı) ve koyu renkli idrar
Karında asit ve ödem
Hemoroidler
Ağrı, ateş
Halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık
Bulantı, kusma, kanama
Deride kaşıntı
Ağızda kötü koku
Beyaz tırnak
Göbek çevresi damarlarında belirginleşme
Karaciğer Yağlanması ve Beslenme
Normalde karaciğerimiz ağırlığının %5 oranında yağ içermektedir. Bu oranın %5 ten fazla olmasına karaciğer yağlanması (hepatosteatoz) denir. Karaciğer yağlanması orta yaş ve üzerindeki bireylerde görülme olasılığı genç bireylere oranla daha yüksektir. Toplumumuzda karaciğer hastalığı dendiğinde öncelikle alkol kullanımıyla ilişkilendirilse de obezite, sigara ve alkol kullanımı, yüksek kolesterol, düzenli kullanılan bazı ilaçlar, hızlı kilo kaybı, insülin direnci ve diyabet, toksin içeriği yüksek olan besinlerin aşırı tüketimi ve bazen de gebelik karaciğer yağlanmasına neden olabilir.
Karaciğer yağlanmasının evreleri vardır. İlk evre hastalığın en hafif seyrettiği dönemdir. Son evre ise karaciğer sirozu dediğimiz hastalık tablosudur.
Siroz Nedir ?
Enfeksiyonlar, genetik-metabolik hastalıklar, ilaçlar ve aşırı alkol tüketimine bağlı hemen hemen tüm kronik karaciğer hastalıklarının son döneminde gelişen karaciğer fonksiyonlarındaki geri dönüşümsüz ciddi bir klinik tablodur.
Karaciğer Yağlanmasında Beslenme Tedavisi
Karaciğer yağlanması tedavisinin ilk adımı hastalıkla ilişkili risk faktörlerinin ortadan kaldırılması ve modifiye edilmesidir. Atılması gereken ilk ve en önemli adım ise beslenme şeklini ve yaşam tarzını değiştirmektir.
Bunun için;