Hamilelikte Beslenme

Hamilelikte Beslenme

Hamilelikte beslenme ile ilgili merak ettiğin tüm konuları Askipo’da senin için hazırladık. Hamilelik anne adaylarının en doğru geçirmesi gereken zaman dilimidir. Ne kadar doğru beslenme ve ne kadar doğru yaşam o kadar sağlıklı bebekler demektir. Bebeğin ve senin için yararlı tüm bilgilerle karşındayız.

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Halk arasında yanlış bilinen bir doğruyu açıklamakla konumuzu açmak doğru olacaktır. Bünyen zayıf ve normalin altında bir kiloda isen “bu kilo ile hamile kalınır mı?” sözlerine kulak tıkamalısın. Normaldeki beslenme alışkanlıkların ve kilo durumun hamile kalmana engel bir durum değildir. Ancak, şu gerçeği aklından çıkarmamalısın, bir bebeği dünyaya getirmeye karar verdiğin anda beslenme alışkanlıklarını düzene sokmalı ve her zamankinden daha sağlıklı ve düzenli beslenmelisin. Askipo olarak uzmanlarımızın önerileri ile sana hamileliğin boyunca da rehber olmayı amaç edindik. Sağlıklı bir bebek ile birlikte yeni hayatına hazır isen hamilelik seni korkutmasın. Doğru bir beslenme programı ile hem sağlıklı kalabilir, hem de aşırı hamilelik kilolarına maruz kalmadan sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilirsin.

Bebeğin için herşeyin daha doğrusunu istiyorsan, onu dünyaya getireceğin 9 ay gibi bu uzun yolculukta hangi gıdaları alman gerektiğini tam olarak bilmiyorsan endişe duymana gerek yok. Uzmanlarımız senin ve bebeğin için yanında olacaktır. Önemli olan, uzman görüşlerini benimsemen, bebeğinin gelişimini her ay takip edecek olan doğum uzmanını dinlemen ve çevrende bulunan dost ve akrabalarının “iki canlısın”, “ye ki bebeğin kilo alsın” gibi sözlerine kulaklarını kapatabiliyor olmandır.

Hamileliğin İlk Üç Ayında Beslenme Neden Önemli?

Uzmanların sık sık üzerinde durduğu konuların başında hamileliğin ilk üç ayında doğru beslenmedir. İlk üç ay neden bu kadar önemli? Diye düşünüyorsan, cevabını uzmanlarımız senin için veriyor. Bebeğinin zeka gelişimi ilk üç ay nasıl beslendiğine bağlıdır. Hamileliğinin ilk gününden itibaren bir kadın doğum uzmanının kontrolünde olmaya önem vermelisin. Asla kulaktan dolma sözler ile bir beslenme gerçekleştirmemelisin. Askipo olarak bizler de senin için yararlı ve zararlı olabilecek gıdaları ayrıca derledik.

Riskli Hamilelikte Beslenmede Nasıl Olmalı?

Bazı gebelikler ilk günden itibaren riskli grupta olmaktadırlar. Bunun için gebeliğin risklerini en aza indirme görevi de anne adayına düşmektedir. Özellikle 35 yaş ve üzerindeki bir gebeliğin var ise, diyabet hastası isen veya “gebelik şekeri” oluşmuş ise, yüksek tansiyon hastası isen, düşük riskin bulunuyor ise doğum uzmanının tavsiyelerinden dışarı çıkmamalısın. Sürekli olarak kan şekeri takibi yapmalı, tatlı ve hamur işinden uzak durmalısın. Fazla tuzun normalde zararlı olduğundan daha zararlı olabileceğini unutmamalısın. Folik asit alımının bebeğinin gelişimi için unutulmaması gerektiğini bilmelisin.

Hamilelikte Sakıncalı Beslenme Nedir?

Hamilelik sürecindeysen beslenmene çok daha fazla dikkat etmen gerektiğini unutmamalısın. Özellikle, hazır gıdalar, çiğ köfte, salam, sucuk, riskli grupta yer alan bitki çayları, hamur işleri, gazlı içecekler, fazla kahve ve siyah çay, karaciğer gibi sakatat ürünleri tüketmemen gereken sakıncalı besinler grubunda yer almaktadır. Bu tip ürünleri her ne kadar çok severek tüketiyorsan da hamilelik dönemin bitinceye kadar bebeğin için yememeye özen göstermelisin.

Hamilelik Boyunca Ne Kadar Kilo Alınmalı?

Anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan biri de “hamilelik boyunca ne kadar kilo almalı” konusudur. Beslenme konusunda yemek yemeyi de seven bir kimliğe de sahipsen daha dikkatli olman gerektiğini unutmamalısın. Alacağın kiloların büyük bir bölümünün sende kalacağını bebeğin için aslında çok da gerekli olmadığını unutmamalısın. 9 aylık hamilelik sürecinde alacağın 9 ile 14 kilo aralığında olmalıdır. Hamileliğin ilk dört ya beş ayında çok fazla kilo almadıysan bundan sonraki süreçte bebeğinin daha çok geliştiği ve büyüdüğünü de dikkate alarak beslenmende dikkat etmen gereken kurallara uyarak kilo alımını sadece bebeğine endeskli olarak gerçekleştirebilirsin.

Hamilelikte Tüketilmesi Gereken Yararlı Besinler Neler?

Hamilelikte tüketilmesi gereken yararlı besinler, süt ve süt ürünleri, portakal, mandalina, bal, kırmızı et, balık, tavuk, sebze yemekleri, yumurta, üzüm pekmezi ya da pekmez, ceviz gibi yararlı gıdalardan oluşan bir gruptur. Özellikle folik asit açısından zengin bebeğinin beyin gelişimine büyük katkı sağlayacak olan besinlerin tüketmen gerektiğini unutmamalısın.

Hamile Diyeti Nedir?

Hamilelik diyeti denildiğinde aklına hamile iken kilo verebilirim düşüncesi gelmesin. Bazı hamilelikler özellikle diyabet ve yüksek tansiyon hastası anne adaylarında zorlu geçer. Böyle bir gebeliğin var ise takibinde olduğun uzman doktorun tavsiyelerine uygun bir diyet ile oldukça sağlıklı bir gebelik geçirmen mümkün olacaktır. Hamilelik diyeti olarak anılan aslında tamamıyla gebeğin süresince sana ve bebeğine zararlı olabilecek olan gıdalardan uzak durmandan ibarettir.

*Sitemizde bulunan yazılar yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Tıbbi tavsiye içermez. Yazılardan yola çıkarak herhangi bir hastalık tanısı konulamaz. Yalnızca psikiyatri hekimleri ve doktorlar hastalık tanısı koyabilir.