Bu isimler oldukça tanıdık değil mi? Hatta bir çoğumuz için pratik ve lezzetli birer kahvaltı alternatifi. Peki bu pratik ve lezzetli kahvaltı alternatifleri acaba ne kadar sağlıklı veya hangisi ne kadar sağlıklı diye soralım aralarında ne fark olduğunu da açıklayalım.
Öncelikle granola ve müslinin kahvaltı için mısır gevreklerine göre çok daha sağlıklı olduğunu söylemek istiyorum. Bir besine sağlıklı diyebilmek için modifiye mısır nişastası, trans yağ gibi maddeleri içermemesi gerekli. Kahvaltılık gevreklerin içeriklerine baktığımız zaman şeker kaynağının modifiye mısır nişastası olduğunu görürüz. Bunun yanında içerdiği katkı maddeleri ile özellikle çocuk beslenmesi için hiç de uygun bir ürün gibi görünmüyor.
Bazı kahvaltılık gevreklerin vitamin, mineral ve protein bakımından zenginleştirilmiş olduğunu görüyoruz. Ancak bu besin zenginleştirmeleri hala o ürünün sağlığa son derece zararlı olan bir şeker türünü içerdiği gerçeğini değiştirmiyor.
Vücudumuz için önemli olan ve kahvaltılık gevreklere de dışardan katılan niasin, pantotenik asit, vitamin D, vitamin B6, tiamin, riboflavin, folik asit, kalsiyum ve demir gibi vitamin ve mineralleri daha sağlıklı alternatifler olan müsli veya granolalardan da karşılayabiliriz.
Müsli, 1900'lerde İsviçreli bir doktor ve beslenme uzmanının çalışmaları sayesinde bulunmuştur.
Asıl sunumu; çiğ yulafın eşit miktarda fındık, badem içi ve çok az limon suyuyla yoğunlaştırılması , sonrasında ise taze elma dilimi ve süt ile harmanlanmasıyla oluşmaktadır. Günümüzde ticari olarak paketlenen ve kuru olarak satılan müsli uzun süre taze olarak saklanabilme özelliğine sahiptir.
Granola ise 1890’larda Amerika’da geliştirilmiştir. Lapa haline getirilen çiğ yulaf; fındık, her çeşit çekirdek ve kurutulmuş meyvelerle harmanlanır. Karışım herhangi bir yağ ile yağlanarak içine bal katılır ve gevrek bir kıvam ve şekil alana kadar fırında bekletilir. Genellikle diğer tahıl gevreklerinde de olduğu gibi gibi süt ya da yoğurt ile tüketilir. Granola, içerdiği birçok faydalı madde (tahıl, kuru meyveler, bal ve yağlı tohumlar) sayesinde gün içerisinde bireyin ihtiyacı olan vitamin ve enerji ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar. Granolanın fırınlanmış ve çıtır olması müsliden ayıran en önemli farkıdır.
Özetlemek gerekirse, mısır gevrekleri aslında sağlıklıymış gibi gösterilen ama paketin arkasını çevirip baktığımız zaman hiç de öyle olmadığını göreceğimiz besinlerdir. Müsli ve granolaya gelevek olursak oldukça sağlıklı olmalarının yanında marketten alırken onların paketlerinin arkasına bakmanızı da öneririm. Çünkü paketli olarak her gıdanın içeriğinde neler olduğunu bilmek doğru beslenme için çok önemli bir adımdır.