Detoks Hakkında Aradığınız Her Şey

Detoks Hakkında Aradığınız Her Şey

Diyetisyen Meltem Çarıkçı

Şehir hayatının yol açtığı fiziksel ve zihinsel yorgunluktan hatta tükenmişlik hissinden kurtulmak amacıyla bu gün detoks uygulayanların sayısı hızlıca artıyor. Popüler kültürün etkisiyle hayatımızda büyük yeri olan bu kelimeyi a’dan z’ye ele almak lazımdı. Çünkü popülerliğinin dışında sahi neyi ne kadar doğru biliyorduk?

Kelime anlamıyla detoks; vücut iç temizliğidir.Başka bir değişle toksinlerin vücuttan atılmasıdır. Toksinler nasıl oluşur sorusu hemen aklımıza geleceği için hemen buraya bir nokta atışı yapalım ve kafamızdaki soru işaretini ortadan kaldıralım. Toksin; yetersiz beslenme, aşırı beslenme, stres, kirli hava, radyasyon, sigara dumanı gibi bir çok nedene bağlı olarak vücutta birikir ve vücudun tıkanmasına, ödem oluşumuna beraberinde şişkinliğe sebep olur.

Detoksun asıl amacı; bedeni toksinlerden arındırmak olduğundan beslenme programınızda değişikliğe gitmeyi hedefleyerek yağlı/şekerli besinleri, paket ürünleri hatta beraberinde kafein içeren çay/kahve gibi içecekleri hayatınızdan çıkartmasıdır. Bir yerde şöyle söylemek de yanlış olmaz. Detoks beraberinde hayvansal kaynaklı proteini kısıtlamayı hedefler. Beslenme bilimi üzerinden belirtilmesi gereken asıl detoks taze sebze ve meyve gruplarıdır. Bazı detokslara yoğurt, kefir gibi hayvansal kaynaklı besinler ya da ceviz badem gibi sert kabuklu kuru yemişler ilave ediliyor iken üstelik.

Unutulmamalıdır ki, detoks enerjisi açısından doğru uygulanmadığında düşük bir beslenme programı ile yoğun iş temposunda bünyeyi sarsabilir. Kaldı ki iş stresiniz toksin seviyesini artıracağı için DETOKS hedefe ulaşamaz. Detoks özellikle temiz havada yoga ve nefes egzersizleriyle desteklenmelidir.

Bahsetmek istediğim asıl noktaya geleceğiz. Detoks bir zayıflama yöntemi değildir. Detoks yaparken asit yoğunluğunun azalması ile ödem atımı gerçekleşir. Tartıdaki ödemin atılması ise bu yüzdendir. Yani düşünülenin aksine “Gerçek yağ kaybı gerçekleşmez.” Detoksu sağlıklı beslenmenin bir adımı olarak düşünmek ve beraberinde sağlıklı beslenme programı ile uygulamak daha doğru ve kaliteli sonuçlar almamızı sağlayacaktır. Detoks tek düze geçiştirilmiş bir beslenme programı ile kalıcı bir sonuç vermez.

  1. Kompleks karbonhidrat tercihi ve tüketimi
  2. Az yağlı süt ürünleri tüketimi
  3. Haftada 1-2 gün kırmızı et tüketimi
  4. Haftada en az 2 kere taze balık tüketimi
  5. Haftada 2 gün kurubaklagil tüketimi
  6. Zeytinyağı, ceviz, badem gibi sağlıklı yağların tüketimi
  7. Taze sebze ve meyve tüketimi
  8. En az 10 bardak su tüketimi

Yukarıda sunduğum 8 konu; erişkin bir birey için sağlıklı beslenme basamaklarıdır. Dikkate alınması ve üzerinde durulmasını, es geçilmemesini tavsiye ederim. Sağlıklı beslenme dışında bir diğer hassas konumuz ise; uyku kalitesidir. Uyku kalitesinin bu süreç zarfında önemi unutulmamalıdır. Tokluk hormonu olarak bilinen leptin hormonunun çalışma saati gece 2 ve 5 arasındadır. Doğru şekilde çalıştığında yağ stoklarınızdan yararlanacak ve onları azaltmaya yardımcı olacaktır.

Herkes detoks programını hayatında dahil edebilir mi?

  • Gebe iseniz ve emziriyor iseniz
  • Kronik, Metabolik herhangi bir rahatsızlığınız var ise  
  • Aşırı şişman ya da aşırı zayıf iseniz
  • Kanser teşhisi konulmuş ise
  • Organ yetmezliğiniz var ise
  • Gelişme çağındaysanız

DETOKS SİZİN İÇİN UYGUN BİR PROGRAM DEĞİLDİR.

Son olarak sizlerle güncel bir eleştiri yazısını paylaşmak istedim. Kilo kaybı veya toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasında detoks diyetlerinin etkisine dair yeterli kanıt bulunmadığı bildirilmiştir.Avrupa Birliği, kanıt yetersizliğinden dolayı, detoksifikasyon beyanının kullanımını reddetti.Bu diyetlerin bir kısmı daha çok meyve ve sebze yemeye teşvik ediyor olsa da yalnızca sebze ve meyvelerden oluşan bir diyet, optimum sağlık koşullarımızı sürdürmemiz için ihtiyaç̧ duyduğumuz tüm besin ögelerini sağlayamaz. Diğer bir deyişle, tek bir sebze veya meyvenin, örneğin sadece lahananın tüketildiği bir diyet, bize ihtiyacımız olan besin ögelerinin tamamını sağlayamaz.

Ruhsal ve bedensel sağlığımızı korumak bizim elimizde; sağlıklı beslenmeyi bir hayat felsefesi haline getirmeli. Beraberinde vücudu toksinlerden arındırmak için sağlıklı beslenmenin bir adımı olarak detoks uygulanacak ise doğru koşulları sağlamalıyız. Lütfen bu konuda önce beslenme uzmanınıza beraberinde hekiminize danışın.

*Sitemizde bulunan yazılar yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Tıbbi tavsiye içermez. Yazılardan yola çıkarak herhangi bir hastalık tanısı konulamaz. Yalnızca psikiyatri hekimleri ve doktorlar hastalık tanısı koyabilir.