Aralık Ayı Meyve ve Sebzeleri

Aralık Ayı Meyve ve Sebzeleri

Diyetisyen Büşra Yavuz

Yılın son ayında herkese merhaba. Tam da iyice üşümeye başlamışken vitamin ve mineral deposu, bağışıklık sistemimizi güçlendirecek kış meyveleri ve sebzeleri tezgahlarda görünmeye başladı. 

Enerjisini dışa vurmuş gibi tupturuncu meyvelerin ayı bu ay. Portakal, mandalina, greyfurt, balkabağı, Trabzon hurması; biraz daha renk katmak istercesine kivi, nar, muşmula, armut, elma, ayva ve tabii ki kestane aralık ayının meyveleri. 

Ispanak, pazı, karalahana, beyaz lahana, brüksel lahanası, pırasa bu ayın yeşil yapraklı sebzeleri. Bunların yanında kereviz, karnabahar, pancar, yer elması ve turp da manavlarda yerini almaya başladı. Bu yazımızda aralık ayı meyve ve sebzelerinden bahsedeceğiz.

Aralık Ayı Meyveleri

Portakal, Greyfurt ve Mandalina 

Narenciyeler vitamin, mineraller, beta karoten, potasyum, magnezyum ve lif ile doludur. Güçlü bir antioksidan olan bu meyveler C vitamini yönünden de zengindir. Cildin nemlenmesine ve sağlıklı kollajen üretimini hızlandırmaya yardımcı olurlar. 

Narenciyeler arasında greyfurt hakkında ayrıca belirtmemiz gereken bir şey daha var. Greyfurt suyu, ilaçların bağırsaklardan emilmesi ve parçalanmasını sağlayan enzimlerin çalışmasını etkiler, bu da ilaç ve greyfurt suyunu birlikte kullanan kişilerin metabolizmasında bozulmaya yol açar. Enzimler tarafından parçalanamayan ilaç miktarı artar ve kanınızda çok fazla ilaç birikmiş olur. 

Kandaki ilaç miktarı arttığı zaman yan etkilerin ortaya çıkma ihtimali artar. Örneğin bir antidepresan ila içeceksiniz ve yanında da 1 bardak greyfurt suyu içiyorsunuz, bu durumda o antidepresandan her gün 2 tane alıyormuşsunuz gibi kan düzeyinizde yükselme olabilir. Bu nedenle bu duruma son derece dikkat etmelisiniz.

Balkabağı

Balkabağı beta-karoten, C, K, E vitamini, magnezyum, fosfor ve demir açısından son derece zengindir. Balkabağını özellikle kış aylarında çeşitli tariflerle sofralarımıza ekleyerek vücudumuzun enerjisini arttırabilir ve hastalıklardan korunabiliriz. 

Bal kabağı iyi bir lif kaynağıdır, bunun yanında kalp ve bağırsak sağlığı açısından büyük önem taşır. Yarım fincan bal kabağında 3 gramdan fazla lif bulunmaktadır. Lifli gıdalarla beslenmek kolesterol seviyesinin düşmesinde ve kalp sağlığının korunmasında; bağırsak hareketliliğinin düzenlenmesi ile de kolon kanseri riskinde azaltmada büyük öneme sahiptir. Ayrıca Lif tüketiminin artması ile tokluk süresi de uzar. 

Muşmula

Muşmula antioksidan bakımından oldukça zengindir. Antioksidan, DNA’ya ve hücrelerin parçalarına zarar veren serbest radikallerin etkisinden korur ve hücre dokusunun onarılmasında rol oynar. Bunun yanında yaşlanmayı yavaşlatma ve kalp problemlerinin başlamasını önleme gibi oldukça faydalı işlevlere sahiptir.

Muşmulada bulunan diyet lifi kabızlığı ve sıvı tutulumunu önleyen doğal bir müshildir. Bu lifler, bağırsak geçiş süresini azaltarak dışkılama sürecini hızlandırmaktadır. 

Aralık Ayı Sebzeleri

Brüksel Lahanası 

Brüksel lahanası, içerdiği glukozinolatlar ve izotiyosiyanatlar gibi bileşenler sayesinde kansere karşı koruyucu etki sağlar.

Brüksel lahanası, düzensiz ve sağlıksız beslenme ile ilgili problemlerin telafi edilmesine yardımcı olan K vitamininin tedarik eder. Yağda çözünen bir vitamindir ve bağırsakta yağ ile emilir. Bu yüzden brüksel lahanası yerken yanında sağlıklı bir yağ kaynağı da tüketmelisiniz.. Örneğin; hindistancevizi yağında kavurarak tüketmek son derece verimli bir kombinasyon olacaktır.

Kereviz 

Kereviz, içerdiği yüksek sıvı oranıyla vücudun günlük sıvı oranının yüzde 25’ini karşılayabiliyor. Doğal bir antioksidan olan kerevizin sindirim sistemi ve organlardaki iltihaplanmayı azalttığı araştırmalarla kanıtlanmıştır. 

Kırmızı pancar içerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda son derece etkilidir. Bunun dışında içeriğinde bulunan nitrat vücutta nitrik okside dönüşerek beynin kanlanmasını önler ve vücuttaki fonksiyonların hızlı şekilde yürütülmesini sağlar. Kırmızı pancar mor rengini betalain isimli bileşeninden alır, bu bileşen yüksek oranda antioksidan özelliği göstermektedir. Kalp sağlığı ile ilgili sorunlara yol açan homosistein düzeyini azaltmaya yardımcı olur ve vücudu kalp hastalıklarına karşı korur.

Bu listemizde sizlerle kış meyveleri ve sebzelerinden bahsettik. Hepinize sağlıklı günler dileriz.

*Sitemizde bulunan yazılar yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Tıbbi tavsiye içermez. Yazılardan yola çıkarak herhangi bir hastalık tanısı konulamaz. Yalnızca psikiyatri hekimleri ve doktorlar hastalık tanısı koyabilir.