Yulaf Diyeti
Sağlıklı ve kalıcı kilo vermek isteyenler her gün yeni bir gıda önerisi ile karşı karşıya kalıyor. Bunlardan biri de uzun yıllar boyunca yeterince itibar görmemiş olan yulaf. Peki, yulaf tüketerek kilo vermemiz mümkün mü? Yulafın kilo verdirdiğine dair söylemler ne kadar dğruı? Yulaf tüketirken neleri göz önünde bulundurmamız gerek? Merak ettiğiniz tüm soruların yanıtını uzman diyetisyenlerimiz sizler için cevapladı.
Yulaf Diyeti Nedir?
Yulaf Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yulafın kilo vermedeki katkılarına göz atmadan önce içeriğine göz atarak onu yakından tanımaya çalışalım. Yulafın diyetlerde kullanılmasının temel nedeni uzun süre tok tutma özelliği. Bunun nedeni yapısında bulunan yoğun lif içeriği. Ezilmiş halde satın alabildiğimiz yulaf ise yoğun kepeklerinden arındırılmış haldedir. Yulaf içerisinde vücudun özellikle kas dokusuna yararı olan B1, B6 ve B2 vitaminleri bulunur. Bundan dolayı yulaf ağırlık egzersizi yapanlar için de çokça tercih edilir. Bunun yanında A vitamini bakımından zengindir. A vitamini bağışıklık sisteminin olmazsa olmazı bir bileşendir. Kemik ve diş sağlığının korunmasına yardımcı olur. Yulaf içerisinde doymamış yağ asitleri bulunmaktadır. Yulaf içeriğinde önemli mineraller ve elementler yoğun şekilde yer alır. Bunlar magnezyum, manganez, çinko, demir, selenyum, bakır, tiamin ve fosfordur. Yulafın diyet mekanizmasında mutlaka yer alması konusu uzmanlarca tartışmalıdır. Ancak içeriğindeki yoğun bileşen yapısı sağlıklı beslenmede katkı sağlayabilir. Yulaf diyeti ile ilgili birbirinden farklı birçok beslenme programı vardır. Kendinize uygun olan bir diyet seçimi yapmak için uzmanlarımızdan görüş almanızı tavsiye ediyoruz.
Yulaf Diyeti Kimlere Önerilmez?
Yulaf yetiştirildiği yere bağlı olarak bir miktar gluten içerebilen bir üründür. Gluten içeriği nedeniyle çölyak rahatsızlığı olanlar (Glütene aşırı duyarlı olma durumu) yulaf diyeti yapmamalıdır. Gebeler ve emzirme döneminde olanlar diyeti uygulamadan önce doktorlarından bilgi almalıdır. Gelişme çağında olanlar, kronik rahatsızlığı bulunanlar ve ileri yaşta olanlar yulaf içeren bir diyete başlamadan önce uzman diyetisyenlerine danışmalıdır.
Yulaf Diyeti Sağlıklı Bir Diyet Yöntemi midir?
Yulaf içerikli bir diyetin geniş bir zamana yayılmasını tavsiye etmiyoruz. Yulaf gibi özel ürünlerden gerekli faydayı alabilmek için kısa dönemli programlarda kullanmak çok daha yararlı olacaktır. Yulaf her ne kadar zengin bir içeriğe sahip olsa da, vücudumuzda karşılanmayan diğer besin öğeleri için diğer gıda ürünlerinden de yararlanmamız gerekir. Hiçbir besin türü kilo vermede mucizevi etkiye sahip değildir. Buna yulaf da dahildir. Yulaftan maksimum faydayı almak için diyetisyeninizin size önerdiği şekilde tüketmeniz büyük önem taşımaktadır.
Yulaf Diyetinin Faydaları Nedir?
Yulafın içeriğinde farklı şeker türleri bulunur. Yoğunlukta olan nişasta türü bağırsaklarda geç emilimin gerçekleşmesini sağlar. Bundan dolayı kişi diyet yaparken şeker ihtiyacını uzun zaman dilimine yayılan şekilde karşılar. Bu durumda kan şekeri düzenli hale gelerek yükselmez. İçeriğinde bulunan şeker sağlıklı bağırsak florasının artmasına katkı sağlar. Yulafın doğru hazırlandığında uzun süre tok tutma etkisi vardır. Sağladığı tokluk duygusu nedeniyle kilo vermek isteyenlerin sürekli olarak acıkmasının önüne geçer. Yulafın içerdiği lif oranı sayesinde sindirime katkı sağladığı bilinmektedir. Hızlı bir metabolizma ve iyi bir sindirim kilo vermenin anahtarlarından biridir. Yulafın bu özellikleri sayesinde kilo sorunu olan bireylerde görülen şişkinlik hissi zaman içinde azalabilir. Spor yapanların da tercih ettiği besinlerden olan yulaf kas gücüne olan katkısı ile kişinin kendini daha güçlü ve zinde hissetmesine yardımcı olur.
Hangi Yulaf Diyetini Seçmeliyim?
Yulaf ile hazırlanan pek çok diyet programı vardır. Tüm diyet programlarında olduğu gibi yulaf diyetinin de programı kişiye göre hazırlanırsa çok daha yararlı olacaktır. Bu yüzden uzman diyetisyenlerimizle iletişime geçerek sizin için özel hazırlanmış bir programı hayatınıza geçirebilirsiniz.
*Sitemizde bulunan yazılar yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Tıbbi tavsiye içermez. Yazılardan yola çıkarak herhangi bir hastalık tanısı konulamaz. Yalnızca psikiyatri hekimleri ve doktorlar hastalık tanısı koyabilir.Paylaş: