Sürdürülebilir Beslenme için Basit Adımlar

Diyetisyen Tuğba Yalçın

Her zaman birilerinden duyarız; ekmeği bırakınca hemen kilo veriyorum, sadece salata yiyerek bir ayda on kilo verdim, spor yaptığım için meyve yemeyi bıraktım. Moda diyetler, sıvı beslenme, verilip tekrar alınan kilolar, yavaşlayan bir metabolizma ve sürekli yapılan ama sonuç vermeyen şok diyetler. Peki ne kadar uzun süredir bu şekilde yaşıyorsunuz? Artık bu kısır döngüye bir son verip hayatınız boyunca sürdürebileceğiniz bir beslenme düzenine geçmenizin vakti geldi.

Ne Yapmalıyız?

1. Basit adımlar, büyük etkiler: Hayatınızda çok büyük değişiklikler yapmadan, küçük adımlarla daha sağlıklı bir hayata geçebilirsiniz. Aniden tüm alışkanlıklarınızı bırakarak yüzde yüz sağlıklı bir yaşama geçmeniz mümkün değildir. Adım adım gidin, bir alışkanlığı rutininize ekledikten ve tamamen hayatınıza adapte ettikten sonra diğer bir alışkanlığı hayatınıza alın. Acele etmeyin, tek seferde mükemmel beslenme düzenine geçmeye çalışmak sadece sizi yorar. Bir süre sonra da devam ettiremez ve kısır döngüye geri dönersiniz.

Başlangıç olarak bu beş adımı hayatınıza katmak, çok fazla efor sarf etmeden daha sağlıklı bir hayata geçmenize yardımcı olacaktır;

- Su içmeyi ihmal etmeyin. Çok duyduğunuz için belki etkisini yitirmiş olabilir. Ama yeterli miktarda su içmek vücudunuzda mucizevi etkiler yaratabilir.

-Her öğün taze meyve ve sebze yemeği ihmal etmeyin. 

-Çayınıza ve kahvenize şeker atmayı bırakın. Belki başta zor gelecektir ama bu sayede önemli miktarda kalori tüketmekten kurtulmuş olacaksınız.

- Beyaz un yerine tam buğday unu tüketmeye başlayın. 

-Öğünlerinizi önceden planlayın. Bu şekilde acıktığınızda fastfood veya yüksek kalorili abur cuburlara yönelmemiş olursunuz.

2. Porsiyonlarınızı küçültün; Diyet yapmaya başlayamıyorsanız veya diyet fikri sizi korkutuyorsa işe öğünlerinizi küçülterek başlayabilirsiniz. Yeme alışkanlıklarınızı aniden değiştirmek yerine tabaklarınızı küçültmekle işe başlayabilirsiniz. Bu sayede alacağınız kalorinin en az üçte ikisinden kurtulmuş olursunuz.

3. Gizli kalorilere dikkat edin; Gün içerisinde tükettiğimiz bir çok yiyecek ve içecekler - örneğin; kahvelerimize eklediğimiz krema ve şuruplar, dışarıda tükettiğimiz salatalara eklenen soslar, öğün geçiştirmek için tükettiğimiz paketli gıdalar- tahmin ettiğimizden daha fazla kalori içerebilir. Bu nedenle dışarıda salata tükettiğimizde mutlaka yağı ve sirkeyi kendiniz ekleyin, kahvelerinizi sade veya sütlü tercih edin. Paketli gıda alırken de ürün etiketi okumayı alışkanlık haline getirin. Her şeyden önemlisi dışarıda yiyecek içecek tüketimini azaltıp, öğünlerinizi mümkün oldukça kendiniz evde hazırlayın. Unutmayın, sağlıklı beslenmek mutfağa girmekle başlar.

4. %80'e %20 Kuralı; Hayatınızın bir çok alanında kullanabileceğiniz bu yöntemi beslenmenize de uyarlayabilirsiniz. Yani %80 iyi besleniyorsanız, vücudunuz %20 kötü beslenmeyi tolere edecektir. Ara sıra kötü beslenseniz de ''battı balık yan gider'' mantığı ile nasıl olsa diyetim bozuldu diyerek kötü beslenmeye devam etmeyin. Yediğinizin tadını çıkarın, pişmanlık duymayın, ama sonra geride bırakıp sağlıklı beslenme düzeninize geri dönün. Kötü beslenmek normaliniz olmasın.

5. Moda Diyetler; Her geçen gün yeni bir mucize diyet veya mucize besin duyuyoruz. Bilimsel açıdan değerlendirirsek hiç bir besin mucizevi değildir, fakat bütüncül olarak her besin grubuna vücudumuzun ihtiyacı vardır. Her yıl duyduğumuz moda diyetler ve vücudun büyük oranda kas ve su kaybetmesi ile sonuçlanan şok diyetler, aslında uzun vadede verdiğiniz kiloları geri almanıza ve metabolizmanızın yavaşlamasına neden olur. Şunu da söylemek gerekir ki bilimsel temeli olmayan, bir kişinin ortaya attığı diyetler - bu kişiler sağlık otoriteleri veya bilim insanı olsalar da- bir noktada sizi denek haline getirir. Geçmişten gelen bir dayanağı olmadığı için örneğin dört-beş yıl sonra vücudunuza nasıl bir etkisi olacağını bilemezsiniz.

Özetle, sürekli kilo alıp verme döngüsünden kurtulmak ve bir daha kilo problemi yaşamadan sağlıklı yaşamak ve yaşlanmak istiyorsanız, süreli diyet fikrinden uzaklaşıp sürekli sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmalısınız. Yağı, karbonhidratları veya belirli besin gruplarını hayatınızda çıkarmak yerine daha ölçülü tüketme yoluna gidin. Sağlıklı yemeyi ve sağlıklı pişirme tekniklerini öğrenerek hayat boyu daha kaliteli bir yaşam sürebilirsiniz.

*Sitemizde bulunan yazılar yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Tıbbi tavsiye içermez. Yazılardan yola çıkarak herhangi bir hastalık tanısı konulamaz. Yalnızca psikiyatri hekimleri ve doktorlar hastalık tanısı koyabilir.

Paylaş: