Serotonin Teorisi

Diyetisyen Merve Nur Taş

Serotonin teorisi besinlerin ruh halimizi nasıl etkilediğine açıklık getirmektedir. Serotonin, beynin istiridye, kalamar, muz, ananas, erik, fındık, hindi eti, ıspanak ve yumurta gibi besinlerde bulunan triptofandan ürettiği önemli bir nörotransmitterdir. Vücudumuzda serotonin üretiminden sorumlu bir aminoasit olan triptofan, protein miktarı yüksek besinlerde bulunur. Triptofan eksikliğinde serotonin seviyeleri düşeceği için depresyon ve anksiyete gibi rahatsızlıklar gözlemlenebilir. Uyku, iştah ve dürtü kontrolünün düzenlenmesi serotoninin görevleri arasındadır. 

Yapılan çalışmalar artmış serotonin seviyesini, ruh halinin iyi olması ile ilişkilendirmiştir.

Sağlıklı yetişkinler için günde kilo başına yaklaşık 5 mg L-triptofan tüketilmesi önemlidir. Yani 70 kilogram ağırlığındaki bir yetişkin günde 350 mg triptofan almalıdır.

Kaju fıstığı, ceviz, fıstık, badem gibi kabuklu yemişlerin, susam, kabak çekirdeği ve ay çiçeği gibi çekirdeklerin; ton balığı, somon, yumurta gibi protein kaynaklarının; soya fasulyesinin ve buğday, pirinç ve mısır gibi tahılların triptofandan zengin olduğu bilinmektedir. 

Triptofan İçeriği Yüksek 7 Besin

  1. Ton Balığı (100 g) - 335 mg 
  2. Yulaf (3 yemek kaşığı) - 94 mg
  3. Yumurta (50 g) - 84 mg
  4. Mozerella Peyniri (30 g) - 160 mg
  5. Pişmiş Kuzu Eti (100 g) - 415 mg
  6. Tavuk Göğsü (200 g) - 731 mg
  7. Kabak Çekirdeği (2 yemek kaşığı) - 161 mg

*Sitemizde bulunan yazılar yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Tıbbi tavsiye içermez. Yazılardan yola çıkarak herhangi bir hastalık tanısı konulamaz. Yalnızca psikiyatri hekimleri ve doktorlar hastalık tanısı koyabilir.

Paylaş: