Nane Yağı ve Faydaları
Keskin ve hoş kokusuyla dikkatleri çeken nane bitkisi, yaşamın birçok alanında karşımıza çıkmaktadır. Özellikle mutfakların, kozmetik ürünlerin ve ilaç sanayinin olmazsa olmazları arasındadır. Peki ya nane yağının da bitkisi kadar özel ve faydalı olduğunu biliyor muydunuz? Yazımızda nane yağını ayrıntıları ile ele alacağız.
Öncelikle kısaca nane yağını tanımlayalım.
Nane yağı nedir?
Nane yağı, nane bitkisinin genellikle yapraklarından elde edilen uçucu bir yağ çeşididir. Vücudumuz tarafından sentezlenemeyen ancak kullanılabilen yağ asitlerini içeriğinde bulundurur. Ayrıca içerisinde ‘’menthol’’ adı verilen çok özel bir bileşen barındırır. Dünyanın hemen hemen her yerinde yetiştirilebilir özellikte olması ile temin edilmesi kolay uçucu yağlardan biridir.
Nane Yağının Faydaları Nelerdir?
Doğal bir Ağrı Kesicidir
Migren ve baş ağrısında olumlu sonuçlar vermektedir. Baş ağrısını gidermek için yağı koklamak veya alın bölgesine masaj yapmak tedavi yöntemleri arasındadır. Ayrıca mide, reflü gibi sindirim sistemindeki ağrılar için de tercih edilebilir bir ağrı kesicidir. Kas ve eklem ağrılarında da etkilidir. Ağrı olan bölgeye masaj yapıldığında hem fiziksel hem de ruhsal bir rahatlama sağlayacaktır. Nane yağının keskin ve hoş kokusu dinçlik sağlayacaktır.
Saç Problemlerini Gidermede Etkilidir
Saç derisindeki yağlanmayı önleyici, kaşıntıyı giderici, kuruluğu azaltıcı ve kepeği önleyici etkisi bulunmaktadır. Şampuan içerisine birkaç damla damlatılarak uygulanabilir. Ayrıca saç uzatıcı etkileri olduğu da düşünülmektedir.
Deri Hastalıklarında Tedavi Edicidir
Cildi besleyici özelliktedir. Kozmetik sektöründe sık sık rastladığımız bir yağ çeşididir. Deri kuruluğuna karşı nemlendirici etkiye sahiptir. Özellikle kış aylarında veya hava değişimlerinde kuruyup çatlayan deri ve dudaklar için tercih edilebilecek bir nemlendiricidir. Akne ve leke tedavisinde kullanılabilir. Hatta güneş yanığı tedavisinde de kullanılabilmektedir. Cilt üzerine uygulanması oldukça kolaydır. Küçük bir pamuk ile uygulanacak bölgeye kolaylıkla yayabilirsiniz.
Solunum Yolu Rahatsızlıklarında Etkilidir
İçerisindeki menthol maddesinin en etkili hissedilmesi hiç şüphesiz ki koklanmasıdır. Koku alma ile solunum yoluna çekilen nane yağının sinüsleri temizlediği, boğaz enfeksiyonlarını iyileştirdiği bilinmektedir. Bu sebeple grip, nezle gibi, genellikle kış mevsimlerinde sıkça karşımıza çıkan solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Ayrıca ağız kokusuna da engel olur.
Rahatlatıcı Psikolojik Etkilere Sahiptir
Uçucu yağların psikolojik etkileri gün geçtikçe daha çok gündeme gelmektedir. Yoğun geçen bir günün stresi ve yorgunluğunun ardından, ruhu ve bedeni dinginleştirmek amacıyla kullanılabilir. Konsantrasyonu artırıcı ve odaklanmayı sağlayıcı etkileri bulunmaktadır.
Ufak bir uygulama tavsiyesi verelim: Bir buhurdanlığa sahip olup, nane yağının hoş kokusunu odanıza, iş yerinize ve tüm yaşam alanlarınıza yayarak ortamın kasvetli havasını taze bir havayla değiştirebilirsiniz.
Antimikrobiyal Özelliktedir
Bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir. Mikropları öldürücü etkisi bulunur.
Aroma vericidir ve açlık hissini yatıştırıcıdır.
Suyunuza birkaç damla eklediğinizde açlık hissinizi yatıştırabilir. Ayrıca günlük su tüketiminizi sağlarken, sade su içmek bazen zor geliyorsa nane yağı ile aromalandırarak farklılık sağlayabilirsiniz. Yüksek ateşi düşürücü etkisi bulunur. Mide bulantısını azaltıcı etkisi bulunur.
Nane Yağının Yan Etkileri Var Mıdır?
Her bitkinin yan etkisi bulunabileceği gibi nane yağının da yan etkileri olabilir. Ancak içinizi rahatlatacak bir bilgi verelim: nane yağının bilinen çok etkili bir zararı bulunmuyor. Bunu yanı sıra, her şeyin fazlasının zarara sebebiyet verebileceğini ve vücudumuzun olumsuz yanıtlar oluşturabileceğini unutmayalım. Kullanılacak dozlara dikkat ederek tedbirli olalım.
Ayrıca nane yağını ağız yolu ile almak genelde önerilen bir yöntem değildir. Deri üzerine yapılan uygulamalar daha sık kullanılır. Uygulanacak bölgede açık yaranın bulunması yanma hissine yol açabilir. Hangi ürün olursa olsun, tedavi edici olarak kullanılacak ise öncelikle doktorunuza danışmakta fayda vardır. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz.
Paylaş: