Kilo Vermek İsteyenlere 5 Önemli Tavsiye!

Diyetisyen Onur Habat

Bilindiği gibi, kilo vermek için doğru beslenmek ve fiziksel olarak aktif olmak gerekir. Bunlara ilave olarak, bu süreci başarıyla tamamlayabilmek için azim ve motivasyon gibi psikolojik etmenler de önemlidir. Yani kilo vermeyi sağlayacak çeşitli ana başlıklar vardır. Bu ana başlıklardaki en dikkat edilmesi gereken noktaları sizlere 5 maddede sunduk. Bu tavsiyelerimizi alışkanlık haline getirdiğinizde hedef kilonuza hızla yaklaştığınızı göreceksiniz.

1- Karbonhidrat Tüketimine Dikkat Edin

Vücudun enerji amacıyla ilk kullandığı besin grubu karbonhidratlardır. İkinci sırada yağlar gelir. Yani beslenmemizdeki karbonhidrat miktarını azalttığımızda göbek, basen, bacak gibi bölgelerimize depolanmış olan yağların yakımı hızlanacaktır.

Ancak buna rağmen beslenmemizdeki karbonhidrat miktarını sıfırlamamalı, kontrollü bir şekilde tüketmeliyiz. Basit karbonhidratları mümkünse hiç tüketmemeli, kompleks karbonhidratlara yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmemizde yer vermeliyiz.

  1. Kompleks karbonhidratlar: İçerisinde lif, vitamin, mineral, protein gibi besleyici besin öğeleri de bulunur. Bu besin öğeleri sayesin kan şekerinde hızlı bir yükselmeye sebep olmazlar. Tok tutucudurlar, bu sayede bir sonraki öğünde porsiyon boyutunu daha rahat kontrol etmemize yardımcı olurlar. Tam buğday ekmeği, meyve ve sebzeler, baklagiller, esmer pirinç gibi besinler kompleks karbonhidratlara örnektir.
  2. Basit karbonhidratlar: Şeker ve şekerli yiyecekler, beyaz un, kek, bisküvi, hazır meyve suları, çikolata, reçel, pasta vs.

Kan şekerinin hızla yükselmesine, daha çok insülin salgılanmasına ve kısa sürede acıkmaya sebep olurlar. Bağımlılık yaparlar. Böyle yiyecekleri hayatımızdan çıkarmaya çalışmalıyız.

2- Yeterince Protein Tüketin

Kilo verme sürecinizde yumurta, peynir, kefir, yoğurt, balık, tavuk, mercimek, kuru fasulye tüketimini ihmal etmeyin.

3- Tatlı Krizlerinize Engel Olun

Birçok kişinin kilo hedefine ulaşmasının önündeki en büyük engel tatlı isteği. Şekerli tatlılara alternatif olarak tüketebileceğiniz sağlıklı tariflerle bu isteğinizi bastırabilirsiniz.

İKİ BASİT MUZ TATLISI TARİFİ

  1. Muzu ezerek püre haline getirip dondurursanız dondurma gibi tüketebilirsiniz.
  2. Muz dilimlerini ve 1 tatlı kaşığı kakaoyu buzdolabı poşetinde çalkalayarak muzun kakaoya bulanmasını sağlayın. Serevis tabağına alın, üzerine Hindistan cevizi tozu serperek afiyetle tüketin.

4- Spor Yapın

Kilo verme sürecinin önemli bir parçası da spor yapmak. Kilo vermek için yakılan kalorinin alınan kaloriden fazla olması gerekir. Spor yaparak yaktığımız kalori miktarını arttırarak kilo verme sürecimize destek olabiliriz. Hem de söz konu olan sadece spor sırasında yakılan kalori değil. Spor yaparsak metabolizma hızımız artar ve bu da sporun dışında kalan saatlerde bile daha fazla kalori yakacağımız anlamına gelir. Ayrıca, spor ile arttırılan kas kütlesi kilo verme sürecinde deri sarkması sorunu yaşanmasına engel olacaktır.

Spor yapmak için birçok seçeneğimiz mevcut; yürüyüş, koşu, yüzme, ip atlama, bisiklete binme, evde squat, şınav gibi egzersizler, ağırlık kaldırmak vs.

5- Motivasyonunuzu Kaybetmeyin

Kilo verme süreci uzun soluklu bir süreç. Bu anlamda maratona benzetebiliriz. Zaman zaman geriye düştüğümüz anlar olabilir, ama önemli olan bitiş çizgisine geldiğimizde nerede olduğumuzdur. O yüzden küçük olumsuzlukların –örneğin diyet bozma- motivasyonunuzu yerle bir etmesine izin vermeyin. Bunların normal şeyler olduğunu unutmayın.

Hedefinize niçin ulaşmak istediğinizi kendinize sık sık hatırlatın. Neden kilo vermek istiyorsunuz? Sizi en çok ne motive ediyor? Daha iyi görünmek mi, torunlarınızla daha uzun ve sağlıklı yıllar geçirebilmek mi, daha fit ve çevik olarak hayattaki güzellikleri daha çok deneyimleyebilmek mi?

Hedefinize ulaşmak için yapmanız gerekenleri yapmaktan asla vazgeçmeyin!

*Sitemizde bulunan yazılar yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Tıbbi tavsiye içermez. Yazılardan yola çıkarak herhangi bir hastalık tanısı konulamaz. Yalnızca psikiyatri hekimleri ve doktorlar hastalık tanısı koyabilir.

Paylaş: