Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi İçin Nasıl Beslenilmeli?
Bağışıklık sistemini hastalıklara karşı savaşan ordu gücü olarak düşünebilirsiniz. Nasıl ki ordu; asker, araç, silah gibi ihtiyaçları karşılandığında mücadelelerinde daha başarılı oluyorsa, bağışıklık sisteminin de ihtiyaçları karşılandığında hastalık oluşturabilecek mikroorganizmalara karşı mücadelelerinde daha başarılı olacaktır. Bağışıklık sistemini hastalıklara karşı savaşan ordu gücü olarak düşünebilirsiniz. Nasıl ki ordu; asker, araç, silah gibi ihtiyaçları karşılandığında mücadelelerinde daha başarılı oluyorsa, bağışıklık sisteminin de ihtiyaçları karşılandığında hastalık oluşturabilecek mikroorganizmalara karşı mücadelelerinde daha başarılı olacaktır.
Bağışıklık ordusunun araç ve gereçleri besinlerdir. Besinlerin içerisindeki mikro besin öğeleri vücut dokularıyla direkt olarak etkileşirler. Bu yüzden ‘beslenme’ bağışıklık sistemini en çok etkileyen konudur.
Bağışıklık Sistemine Zarar Verecek Ajanlardan Uzak Durun
- Alkol ve sigara gibi alışkanlıklar bağışıklık sistemini baskılar.
- Şeker ve şekerli besinler, paketlenmiş abur cuburlar, Fast Food diye tabir edilen -yüksek miktarda trans yağ içeren- yiyecekler bağışıklık sistemine zarar verecektir.
- Karbonhidratı çok fazla tüketip yağlanmak da bağışıklık sistemi için zararlı olacaktır.
Doğru Besinleri Hayatınıza Katın
- Yeterince protein tükettiğinizden emin olun. Enzimlerin, hormonların, vücut dokularının, kandaki önemli mikro bileşenlerin çok büyük bir kısmı protein yapılıdır. Beslenme ile tüketilen protein de bu yapılara destek olarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Yumurta, süt ve süt ürünleri, et, tavuk, balık, hindi, kuru fasulye, mercimek tüketimine önem verin.
- Probiyotik ve prebiyotik tüketimini ihmal etmeyin. Probiyotikler bağırsaklardaki faydalı bakterilerdir. Faydalı bakterilerin sayısının zararlı bakterilerin sayısından fazla olması önemlidir. Doğal probiyotik besinlerle vücuttaki faydalı bakterilerin sayısını arttırılabilir. Ev yoğurdu, peynir, kefir, turşular, tarhana probiyotik gıdalara örnek olarak verilebilir. Prebiyotik gıdalar vücuttaki faydalı bakterilerin besinidir. Vücut için sayısız faydaları olan bu dost bakterilerin besinleri de ihmal edilmemeli ki yeterince çoğalabilsinler. Yulaf ezmesi, soğan, elma, muz, pırasa prebiyotik gıdalar arasındadır.
- Sebze ve meyve tüketimine önem verin. Sebze ve meyveler içlerinde bulunan birçok besin öğesiyle tam bir şifa deposudurlar. Özellikle de zengin antioksidan, vitamin ve mineral içerikleriyle bağışık dostu besin gruplarının başında gelirler.
- Kuruyemişler (fındık, fıstık, badem gibi) zengin E vitamini içerikleri sebebiyle iyi bir antioksidan kaynağıdırlar. Kavrulduklarında antioksidan etkileri azalacağından dolayı çiğ olarak tüketmek gerekmektedir. Antioksidan, vücuttaki zararlı toksiklerin uzaklaştırılmasını sağlayarak vücut dokularının temizlenmesini sağlar.
- C vitamini alımınızı arttırın. C vitamini doku üretimine destek olur, demir emilimini arttırır, cildi güzelleştirir ve vücuda daha birçok fayda sağlar. Mandalina, portakal, limon, yeşil biber, domates, çilek C vitamini deposu besinlerdendir.
- D vitamini bağışıklık sistemiyle direkt olarak ilişkilendirilen vitaminlerden bir tanesidir. Zayıf bağışıklık sistemi sonucu görülen hastalıklara yakalanmış hastalarda D vitamininin düşük olduğu görülmüş ve bu eksik giderildiğinde hastalıkların olumsuz etkilerinin azaldığı raporlanmıştır. D vitamini süt ürünleri, balık, yumurta gibi besinlerde bulunsa da çok büyük bir kısmı güneşten karşılanmaktadır. Güneş ışınlarının deriye ulaşmasıyla deriden salgılanan D vitamini öncülleri vücutta çeşitli işlemlerden geçtikten sonra D vitamini oluşmaktadır. O sebeple her gün en az 15-20 dakika güneş ışınlarına maruz kalmak sağlık için çok önemlidir. Ancak içinde bulunduğumuz günlerde koronavirüs salgını sebebiyle #evdekal ’ma duyarlılığı gösteriyor ve bu nedenle güneş ışınlarından yeteri kadar yararlanamıyoruz. Bu yüzden, bu süreçte D vitamini takviyesi kullanmak akıllıca olacaktır.
- Omega-3 yağ asitleri bağışıklığı güçlendirici, kalp ve damar sağlığını geliştirici, zihin ve bilişsel fonksiyonlara destek olucu özellikleri ve vücuda daha birçok faydası bulunan çok önemli bir besin öğesidir. Balık, ceviz, keten tohumu, chia tohumu, avokadoda bulunur. Bu besinleri yeterince tüketemiyorsanız balık yağı hapı kullanmayı düşünebilirsiniz.
Sağlıklı beslenerek bağışıklık sistemimizi her zaman güçlü tutalım. Zararlı mikroorganizmalara hastalık oluşturma fırsatı vermeden, bağışıklık sistemimizin onları bulup yok etmesi için bağışıklık ordumuzu güçlendirelim.
Paylaş: