Gebelikte Alınması Gereken Besin Grupları

Diyetisyen Meltem Çarıkçı

Süt ve süt ürünleri: Gebelikte artan kalsiyum gereksinimini karşılayabilmek için günde 2 su bardağı süt veya yoğurt tüketilmesi tavsiye edilir. Gebeliğin ilerleyen aylarında bu ihtiyacın 3 su bardağına çıkarılması uygundur.

Tahıllar: En iyi B1 Vitamin kaynağıdır. Eksik alınması durumunda bebeğin zihinsel  gelişimini olumsuz etkiler.

Kurubaklagiller: Posa açısından zengin olması gebelikte oluşan kabızlığı önler. B1, B2, B6 , niasin, potasyum, kalsiyum, fosfor, folik asit en iyi kaynaklarıdır.

Et ve et ürünleri: Gebelikte protein ihtiyacı artar. Ve bu dönemde en iyi protein kaynakları et, tavuk, balık ve yumurta’dır. Yetersiz alımı kansızlık, büyüme geriliği, doğumsal anomalilere neden olmaktadır. Çinko, demir, B12, folik asit, B6 açısından zengindir.

Meyve: Günlük şeker ihtiyacımızı meyvelerden karşılarsak lif ve vitamin alımımız artar ve tatlılara olan isteği azaltır. Kansızlığı engeller, bağışıklığı güçlendirir, enfeksiyonlara karşı korur.

Yağ: Hayvansal kaynaklı yağlar yerine zeytinyağı gibi bitkisel kaynaklı yağları yemeklerimizde kulanmaya özen göstermeliyiz. Her gün 3 tam ceviz veya ½ çay bardağı tuzsuz kabak çekirdeği tüketimi içerdiği folik asit nedeniyle bebeğin sinir sistemini güçlendirmeye yardımcı olur .

Gebelikte en sık karşılaşılan sorunlar; gestasyonel diyabet, hiperemezis gravidarum(HG), sabah bulantıları ve gebeliğe bağlı hipertansiyondur.

Gebelikte Bulantı ve Kusma

Gebelikte Diyabet

Anne adayları önceden var olan diyabet (tip 1 ya da tip 2) ile gebeliğe başlayabilmekte veya gebelik sırasında gestasyonel diyabet geliştirebilmektedir. Gestastiyonel Diyabet (Gebelik Diyabeti) 2. Veya 3. Trimesterinde teşhis edilen, gebeliğin en yaygın komplikasyonlarından biridir.

*Sitemizde bulunan yazılar yalnızca farkındalık yaratmak amaçlıdır. Tıbbi tavsiye içermez. Yazılardan yola çıkarak herhangi bir hastalık tanısı konulamaz. Yalnızca psikiyatri hekimleri ve doktorlar hastalık tanısı koyabilir.

Paylaş: