Bir Türlü Kilo Veremiyorum
‘’Bir türlü kilo veremiyorum’’ diyenlerden misiniz? Eğer öyleyse yalnız değilsiniz. Kilo verme hedefi olan birçok kişi çeşitli çabalarına rağmen ya hiç kilo verememekte ya da bir miktar kilo verdikten sonra kilo vermeye devam edememekte. Öncelikle size önereceğim şey kan tahlili yaptırmanız ve herhangi bir hormon, enzim, vitamin, mineral vs eksikliği olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışmanız. Eğer kan bulgularınız normalse ama yine de kilo veremiyorsanız aşağıda vereceğim öneriler çok işinize yarayacak.
1.Miktar olarak az ama kalori açısından yoğun yiyecekler yiyor olabilirsiniz
Bazen az miktarda yesek bile, yediğimiz şey çok fazla kalori içerebiliyor ve bu da kendimizi hala aç hissederken kilo almamıza sebep olabiliyor.
- Fındık, fıstık, zeytin, zeytin yağı gibi yağlı besinler sağlıklı olmalarına rağmen fazla kalori içerirler. 1 gram protein ve 1 gram karbonhidratta 4’er kalori varken, 1 gram yağda 9 kalori bulunmaktadır. Bu sebeple yağ içeriği yüksek besinleri (sağlıklı olanlarını bile) miktarlarına dikkat ederek tüketmeliyiz.
- Yemeklerinizi bol yağın içinde kızartmayınız. Fırın, haşlama, ızgara gibi daha sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih ediniz.
- Salatalarınıza sos eklemeyiniz.
- Fast food tüketiminden sakınınız.
2.Doğru Şekilde Spor Yapın
Kalori açığı oluşturmak, metabolizmayı hızlandırmak, hormon ve enzimlerin daha efektif bir şekilde çalışmasını sağlamak ve diğer birçok faydasından dolayı spor yapmalıyız. Haftada en az 3-4 gün ve her seferde en az 45 dakika spor yapmayı alışkanlık olarak benimserseniz dirençli kilolarınızdan kurtulmanız çok daha kolay olacaktır.
- Kardiyovasküler egzersizlere (örneğin yürümek) ilave olarak kaslarınızı çalıştıran egzersizler de (örneğin şınav, squat, ağırlık kaldırmak gibi) yapmalısınız. Kaslar metabolik olarak daha aktiftir. Kas kütlesi fazla olan kişi, az olan kişiye göre, otururken bile daha çok kalori yakacaktır.
- İnterval antrenman (HIIT: High Intensity Interval Training - Yüksek Yoğunluklu Aralıklı Antrenman) modelini uygulayın: Adından da anladığınız gibi, spor sırasında döngüsel olarak yoğunluğu değiştirmektir. Örneğin yürüyorsanız, 1-2 dakika çok hızlı tempoda yürüyüp 3-4 dakika düşük tempoda yürüyün. Bu tempo değişiklikleriyle metabolizmanızı tetiklersiniz.
3.Metabolizmayı Hızlandıracak Şeyler Yiyin
- Protein ağırlıklı beslenin: Proteinlerin termik etkisi çok yüksektir. Yani sindirilip emilmeleri için vücut ekstra kalori harcar. Besinden gelen kalorinin büyük bir kısmı metabolizma işlemleri için kullanılmış olur. Başlıca protein kaynakları: Yumurta, peynir, yoğurt, kefir, hindi eti, balık, kırmızı et, mercimek, nohut, kurufasulye.
- Bol miktarda sebze yiyin: Sebzeler yüksek lif içerikleriyle tokluk sağlarlar. Çok düşük kalorili olmalarına rağmen sindirim sisteminde metabolik bir etki uyandırırlar. Örneğin kabak. Negatif kalorili olarak adlandırılır. Yani sindirilmesi için harcanan kalori kendisinden daha fazladır. Çorbasını, yemeği, salatasını yapabilir, soteledikten sonra yoğurt ile karıştırarak meze olarak tüketebilirsiniz.
- İlave olarak; Karabiber, acı biber, yeşil çay, sade kahve, tarçın tüketerek de metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Bu besinler içeriklerindeki etkili biyoaktif bileşenler sayesinde metabolizmanızın hızlanmasında önemli rol oynayacaktırlar.
Paylaş: